Gogosi pufoase donuts

De aproape o săptămână am avut o poftă nebună de gogoși, nu de gogoșile simple făcute de bunicile noastre și de gogoșile americane. Mai ales că acum majoritatea patiserilor sunt închise, nu am avut de unde să îmi cumpăr o mică gogoașă să mănânc la lucru. Așa că am hotărât să încerc să improvizez o rețetă. Aveam o rețetă de aluat dulce pentru cornurile de ciocolată așa că am hotărât să mă joc și să văd ce o să iasă.
Dar să știți că chiar mi a ieșit rețeta și sunt foarte bucuroasă. Așa că  am decis să vă împărtășesc noua mea descoperire.

Ingrediente

  • 1200 g făină
  • 400 ml lapte 3% grăsime
  • 14 g drojdie
  • 250 g zahăr
  • 80 g unt, eu am folosit margarină(aceasta să fie la temperatura camerei)
  • 2 oua(să fie la temperatura camerei)
  • un plic de zahăr vanilat
  • esență de portocală
  • un vârf de sare

Pentru glazura de cacao

  • 2 linguri  margarină
  • 100 g ciocolată cu lapte
  • 40 g cacao 
  • 60 g zahăr

Pentru glazura de zahăr

  • 100 g zahăr pudră
  • 100 g lapte praf
  • 2-3 linguri de apă rece 
  • esență de vanilie

Mod de preparare
De început am pus laptele la încălzit. (laptele să nu fie fierbinte).

 Zahărul l-am adăugat imediat după ce am stins focul să se dizolve.L-am lăsat 4-5 minute să se răcească.După ce s-a dizolvat zahărul și laptele a devenit suportabil la atingere am adăugat drojdia. Am lăsat 10 minute până ce s-a activat( s-a umflat și a făcut spumă).

Făina am cernut-o împreună cu sarea într-un vas, am adăugat pe rând zahărul vanilat și esența de portocale.Laptele spumat l-am turnat peste făină,adăugând treptat ouăle(să fie la temperatura camerei) și margarina.

Am frământat aluatul energic timp 10 minute.Aluatul trebuie să fie moale dar să nu se lipească pe mâini.Într-un bol uns cu ulei am mutat aluatul(atenție ungeți și aluatul) și l-am acoperit cu o folie alimentară. Aluatul l-am lăsat să crească timp de 40 minute într-un loc călduț.

După ce s-a dublat volumul l-am răsturnat pe o masă pudrată cu făină și l-am întins o foaie groasă de cca 1cm.Cu o forma rotunda  cu diametrul de cca 7 cm, am decupat aluatul. Pentru a decupa mijlocu gogoașei eu am folosit un capac de sticlă.Cu restul de aluat l-am frământat si l-am lăsat 20 de minute să se odihnească și am  început iar procesul de decupare.

După ce am terminat cu aluatul, am preîncălzit cuptorul de la aragaz la foc mijlociu.Gogoșile le-am asezat pe tăvi dreptunghiulare si am lăsat 5 minute să mai crească.După am pus tăvile în cuptor timp de 20-30 de minute.Gogoșile le-am scos într-un castron si le-am acoperit cu un prosop de bumbac.
Glazura de cacao
Într-o cratită pusă pe foc mediu am pus margarina împreună cu zahărul și cacao.Am amestecat cu lingură de lemn să nu se prindă pe fundul cratiței.După ce s-a format o cremă lichide maronie am adăugat ciocolata de lapte.Am amestecat pânâ ce s-a topit ciocolata.După ce s-a topit,am oprit focul iar glazura am lăsat să se răcească.
Glazura de zahăr
Într-un vas am pus zahărul pudră,laptele praf și am adăugat treptat apa rece și esența de vanilie.Am amestecat până ce s-a format o pastă albă.
Gogoșile după ce s-a răcit le scufundați pe jumătate în glazură și să le așezați pe un grilaj ca să se scurgă glazura și să nu se lipească pe tava pe care le așezți. 
De aici puteți să ornați cum doriți.Puteți să le acoperiți cu glazură de cacao și să puneți bombonele.
Poftă Bună!

Comentarii